Fără categorie

15 METODE DE UTILIZARE A ULEIURILOR ESENȚIALE

Dr. Aromaterapeut, Angela Laur

  

 

15 METODE DE UTILIZARE A ULEIURILOR ESENȚIALE

PENTRU SĂNĂTATE ȘI FRUMUSEȚE

 

Buna ziua!

Mă numesc Angela Laur, sunt medic aromaterapeut, dermatolog, memru al Ligii Aromaterapeuților și Fitoterapeuților din Europa de Est. Am intrat în miraculoasa lume a aromaterapiei din pură ”întâmplare” de mai bine de 15 ani și de atunci viața mea și a familiei mele s‐a schimbat într‐un mod miraculos. Deși dintotdeauna m‐au interesat metodele netradiționale de tratament, fiind medic, oricum apelam la medicina alopată. Dar în interiorul meu eram într‐o permanentă căutate a unui ceva anume. Și iată, acel ceva din ”întâmplare” a aparut – aromele. Primul meu ulei esențial – 33 plante – era un lichid de un verde frumos și o aromă deosebită. L‐am luat pentru fiul cel mic. Și spre marea mea mirare nu doar i‐a plăcut nespus de mult copilului, dar a fost și foarte eficient. Bronhopneumonia a trecut în 3 zile (am combinat tratamentul alopat cu aromaterapia). Apoi au început să curgă întrebările: de ce a avut un astfel de efect, cum funcționează și ce mai sunt și uleiurile astea esențiale? Astfel a început călătoria mea miraculoasă în minunata lume a aromelor. J

Pe parcursul acestor ani prin aromaterapie mi‐am înființat propria afacere, am devenit medic aromaterapeut și am acumulat o experianță destul de mare pe care aș dori să o împart cu cei interesați de tainele aromaterapiei.

În aceată broșură vă descriu într‐un mod cât mai simplu principalele metode de utilizare ale uleiurilor esențiale. Ar fi minunat ca uleiurile esențiale să între într‐un mod cât mai armonios în viața dvs și să o facă cât mai frumoasă!

Iar dacă după citirea acestei cărți vă vor apărea întrebări sau veți dori să aflați mai multe despre lumea aromelor, vă aștept la ACADEMIA VIVASAN – Cursurile de Aromaterapie, de unde veți afla mai multe informații despre arome, metodele lor de utilizare și de combinare, etc.

Să începem cu amestecurile aromate. Este destul de simplu și e bine de reținut.

 

Pregătirea amestecului aromat

Pentru  a  crea  un  amestec  aromat  avem  nevoie  de  uleiuri  de  bază  și  uleiuri esențiale.

Volumul maximal al acestui amestec îl constituie uleiurile de bază (95 – 99%). Uleiurile esențiale se aleg în funcție de problemele sau de efectele pe care dorim să le obținem.

În uleiul de bază, picătură cu picătură, se adaugă uleiurile esențiale, ținând cont de dozajul recomandat.

Flaconul (vasul) în care se va păstra amestecul trebuie să fie din sticlă de culoare întunecată (maro sau albastru) și să se închidă etanș.

Amestecul obținut se amestecă (se agită) atent în sensul acelor de ceas (nu se scutură!) și se lasă pentru o oră la maturat. Amestecurile pentru parfumuri sunt lăsate între o zi și o lună (pentru armonizarea aromei).

Volumele necesare pentru amestecuri:

0,05 ml – o picătură 1 ml – 20 picături

5 ml ‐ o linguriță ‐ 100 picături 10 ml – 2 lingurițe – 200 picături 15 ml – o lingură – 300 picături 30 ml – 2 linguri – 600 picături

240 ml – o cană – 16 linguri – 3600 picături

 

Concentrația de uleiuri esențiale în amestecuri aromate:

Concentrația de 1% se folosește pentru pielea feței, copii, persoane vârstnice, gravide, în cazuri de epuizări energetice sau după afecțiuni grave.

O picătură la 5 ml 2 picături la 10 ml

10 picături la 50 ml

 

Concentrația       de     2%     este      concentrația       standard      pentru                                   majoritatea amestecurilor.

2 picături la 5 ml

4 picături la 10 ml

20 de picături la 50 ml

Concentrația de 3% este recomandată în amestecurile pentru masaj general. 3 picături la 5 ml

6 picături la 10 ml

30 de picături la 50 ml

 

Concentrația de 4% este recomandată pentru amestecurile în masaj local. 4 picături la 5 ml

8 picături la 10 ml

40 de picături la 50 ml

 

Concentrația de 5% se folosește în cremele de tratament, amestecuri pentru presopunctură, compoziții de parfumuri.

 

5 picături la 5 ml

10 picături la 10 ml

50 de picături la 50 ml

Acum când știm cum să creăm corect un amestec aromat trecem la studierea metodelor de utilizare ale uleiurilor esențiale.

 

Metodele de utilizare ale uleiurilor esențiale:

Utilizarea externă (aplicarea pe piele):

 1. Aromamasaj
 2. Frecții
 3. Băi aromate generale
 4. Băi aromate locale:
 • băi de șezut
 • băi de picioare
 • băițe pentru mâini
 1. Împachetări aromate
 2. Comprese cu uleiuri esențiale

Aplicarea remediilor aromate pe mucoase:

 1. Gargarizări ale cavității bucale
 2. Badijonări ale cavității bucale
 3. Picături nazale

10 . Tamponarea canalului auditiv extern

Inhalări:

 1. Inhalări fierbinți
 2. Inhalări reci
 3. Aromatizarea încăperilor – aromacandelă, aromadifuzor

 

Alte utilizări:

 1. Aromatizarea ceaiurilor cu uleiuri esențiale
 2. Îmbogățirea produselor cosmetice

Aromamasaj

 

Aromamasajul este una dintre metodele cele mai frecvent folosite în aromaterapie. Actualmente, în practica de masaj, aromaterapia este folosită destul de des. În special aromamasajul este folosit în programele SPA, anticelulitice, masajul reflexogen, de drenare limfatică și masajul clasic general.

Tehnologia  masajului  se  respectă,  este  diferită  doar  compoziția  amestecului pentru masaj.

Amestecul pentru aromamasaj este o combinație între un ulei vegetal (sau câteva uleiuri vegetale) cu uleiuri esențiale.

Concentrația standardă este de 3 – 5% (30 – 50 picături la 50 ml ulei de bază) – pentru masajul corpului și 1 – 2 % (10 – 20 picături la 50 ml ulei de bază) – pentru masajul feței.

Amestecurile pentru masajul reflexogen de obicei se fac mai concentrate, chiar până la 30% (30 picături de ulei esențial la 5 ml de ulei de bază).

Uleiurile esențiale se selectează în funcție de problemele care trebuie rezolvate în timpul ședințelor de masaj.

Încălzesc și stimulează circulația sangvină uleiurile esențiale de:

cimbru, rozmarin, cuișoare, brad, citronella.

Efect analgezic au uleiurile esențiale de:

cuișoare, tămâia, menta piperita, rozmarin, brad, eucalipt. Efect de drenare limfatică au uleiurile esențiale de: fenicul, brad, ienupăr, mușcată, tămâie.

Efect de lipoliză au uleiurile esențiale de:

lămâie, portocal, grapefruit.

Efect de lifting au uleiurile esențiale de:

tămâie, lemn de trandafir, trandafir, iasomie, neroli, patchouli, mușcată.

Efect antiseptic au uleiurile esențiale de:

arbore de ceai cu manuka și kanuka (tea tree), lămâie, tămâie, brad argintiu, eucalipt, cimbru, lavanda.

Uleiuri relaxante:

lavanda, ylang‐ylang, tămâia, lemn de trandafir, portocal.

Uleiuri cu efect tonifiant:

menta piperita, rozmarin, cimbru, lămâia, salvie tămâioasă, eucalipt, citronella.

Uleiuri cu efect afrodisiac:

patchouli, ylang‐ylang, mușcata, trandafir, iasomia, neroli, lavanda.

În calitate de bază pentru uleiurile esențiale se folosesc unul sau câteva uleiuri vegetale. Pentru masajul general sunt recomandate uleiurile de avocado, jojoba, sâmburi de caise și piersici, susan, argan sau măsline.

Pentru  masajul  feței  sunt  recomandate  uleiurile  cu  o  densitate  mai  mică  – semințe de struguri, jojoba, avocado, germeni de grâu, luminița‐nopții.

Ca orice masaj, masajul aromat necisită o anumită ambianță:

 • încăperea trebuie să fie bine izolată de zgomote;
 • în camera unde se face aromamasajul nu se fac concomitent alte proceduri;
 • e bine să fie o muzică relaxantă, liniștită (neapărat întrebăm clientul dacă îi este pe plac);
 • lumina nu trebuie să fie puternică;
 • încăperea trebuie să fie bine aerisită, dar fără curent;
 • temperatura în cameră trebuie să fie confortabilă pentru client;
 • patul pentru masaj să fie comod, care contribuie relaxării;
 • de obicei aroma este percepută mai puternic de către maseur, din acest motiv în apropierea clientului putem să punem un aromadifuzor;
 • toate accesoriile  pentru  aromamasaj  (flacoanele,  etc)  trebuie  să  fie estetice, deoarece aromaterapia este o artă.

 

După masaj trebuie neapărat îmbrăcat călduros, e necesară odihna de cel puțin o oră, iar dacă masajul se face în condiții de casă se recomandă un somn bun.

Frecții

Uleiurile esențiale sunt folosite și în frecții. Este o metodă intensivă de încălzire și acțiune asupra zonelor cu probleme ale corpului, care provoacă un aflux puternic de sânge, stimulează procesele tisulare (metabolism și regenerare), activează drenajul limfatic, organele respiratorii și circulația sangvină.

Frecțiile au un efect antiinflamator și imunostimulator. Frecțiile sunt deosebit de eficiente în cazul proceselor inflamatorii în țesuturile muscular, nervos și conjunctiv.

Pentru frecții se pregătește un amestec de ulei de bază și ulei esențial. La 30 ml (2 linguri) de ulei de bază (migdale, germeni de grâu, avocado, jojoba etc.) se adaugă 10‐15 picături de ulei esențial (portocal, cuișoare, ienupăr, rozmarin, brad, citronella, arbore de ceai, salvie, eucalipt) și se aplică pe  zona cu  probleme, masând cu mișcări energice și puternice.

Băile aromate generale

Din cele mai vechi timpuri oamenii făceau băi aromate. Iar aceste băi erau destinate mai des persoanelor din anumite nivele sociale – regi, nobili etc. Bărbații și femeile bogate își înmuiau trupurile în apa aromată pentru vindecare, întinerire, longevitate și vitalitate sexuală.

În zilele noastre astfel de proceduri sunt disponibile tuturor. Nu trebuie să fii un rege sau un nobil pentru a face o baie cu uleiuri esențiale. Dacă până acum nu ați făcut nici odată baie cu uleiuri esențiale vă recomand să citiți până la sfârșit acest capitol pentru a învăța regulile băii aromate.

Aromaterapia contemporană folosește activ această metodă pentru a obține efectul terapeutic în diverse afecțiuni, inclusiv în tulburări emoționale, în scop cosmetic, dar și cu scop afrodisiac.

Iată pașii simpli pentru această procedură plăcută:

Primul pas: Selectarea uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale se aleg în funcție de efectele pe care doriți să le obțineți.

Băile împotriva răcelilor:

Lavanda, arbore de ceai cu manuka și kanuka, tămâie, lămâie, ienupăr, mentă, brad argintiu, rozmarin, cimbru, salvie tămâioasă, eucalipt.

Baie erotică:

Mușcată, iasomie, neroli, trandafir, ylang‐ylang, ienupăr, patchouli, salvie tămâioasă.

Băi anticelulitice:

Cuișoare, lămâie, fenicul, portocal, brad argintiu, ienupăr, citronella.

Băi tonifiante:

Busuioc, citronella, lămâie, ienupăr, eucalipt, rozmarin, cimbru.

Băi relaxante:

Iasomie, ylang‐ylang, lavanda, tămâie, neroli, lemn de trandafir, citronella.

Băi de întinerire (anti‐age):

Tămâie, lemn de trandafir, trandafir, iasomia, mușcată, neroli.

Pasul doi: Determinarea dozajului uleiului esențiale.

Numărul de picături de ulei esențial este determinat de volumul căzii. Concentrația aproximativă – o picătură de ulei esențial la 20 litri de apă. Adică la o cadă standard, cu volumul de 160‐200 litri, trebuie să punem 8 – 10 picături de ulei esențial.

uleiurile esențiale sunt substanțe care irită pielea și nu ar trebui să intre nediluate

Pasul trei: Amestecarea uleiului esențial cu un emulgator.

Uleiurile esențiale sunt insolubile în apă și la adăugarea lor în ea se formează o peliculă (sunt mai ușoare ca apa) care la ieșirea din apă rămâne pe piele. Iar Uleiurile esențiale sunt substanțe care irită pielea pielea și nu ar trebui să intre nediluate în contact direct cu ea. Acest lucru înseamnă că pentru a face o baie cu uleiuri esențiale avem nevoie de un emulgator care contribuie la dispersarea uleiului esențial în apă.

În calitate de emulgatori servesc: smântâna, frișca, lapte, sare, miere, alcool, bicarbonat de sodiu, uleiuri vegetale. Nu se recomandă să diluați uleiurile esențiale cu produse precum: spumant pentru baie, șampoane, etc, deoarece în acest caz uleiurile esențiale contribuie la absorbția compușilor chimici din produsele cosmetice în corp, iar efectul terapeutic al uleiurilor scade.

Amestecați cantitatea necesară de ulei esențial cu emulgatorul.

Pasul patru: final.

Adăugați acest amestec în apă și agitați ușor. Baia este pregătită. Puteți să o decorați cu petale de flori, lumânări, etc.

Intrați în apă și desfătați‐vă!

Băi aromate locale

Băile locale (băițele) diferă de cele generale prin faptul că în apa cu uleiuri esențiale nu intră tot corpul, ci doar o parte.

Băile locale se împart în:

 • băi de șezut
 • băi pentru picioare
 • băițe pentru mâini.

Băile de șezut sunt folosite în scop terapeutic în caz de afecțiuni ale căilor uro‐ genitale (uretrite, vaginite, etc), în caz de hemoroizi, fisuri anale.

În calitate de emulgator este mai bine să folosiți bicarbonatul de sodiu, produsele lactate nu sunt recomandate deoarece ele vor menține un mediu propice bacteriilor, iar alcoolul, chiar și în concentrații mici, usucă și irită mucoasele.

Băile de șezut se fac în felul următor:

 1. umplem un lighean cu apă caldă (de aproximativ 40‐45̊ C);
 2. uleiurile esențiale le amestecăm cu un emulgator în proporția de o picătură de ulei esențial la fiecare 2‐3 litri de apă;
 3. ligheanul îl punem în cadă și persoana (după procedura de igienă intimă!) se așează în el pentru 5 – 15

Există băi de șezut special create pentru astfel de proceduri, ele, desigur sunt mult mai comode și mai funcționale.

După procedură puteți să vă clătiți ușor cu apă curată și să vă odihniți 30 min – o oră, învelindu‐vă într‐o plapumă călduroasă (nu îmbrăcați lengerie din fibre sintetice!). Afară puteți ieși după 2 ore.

Uleiuri esențiale împotriva Candida (Albicans): arbore de ceai cu manuka și kanuka, patchouli, lavanda.

Uleiuri esențiale în caz de uretrită, cistită: lavanda, arbore de ceai cu manuka și kanuka.

Uleiuri esențiale antihemoroidale: lămâie, mușcată, ienupăr, tămâie, arbore de ceai cu manuka și kanuka.

Băile pentru picioare se fac atât în scopuri cosmetice (la pedichiură), cât și în scop terapeutic (în tratamentul infecțiilor fungice ale pielii picioarelor și unghiilor, în caz de oboseală și crampe).

În calitate de emulgator putem folosi produsele lactate (smântână, frișcă, zer), miere, sare, alcool, bicarbonat de sodiu. În caz de infecții fungice produsele lactate nu se folosesc.

Calculul aproximativ al concentrației uleiurilor esențiale: 2‐3 picături de ulei esențial la un litru de apă.

Pentru aceste proceduri este comod să folosiți băițe speciale cu hidromasaj pentru pedichiură.

După procedură picioarele nu se clătesc, e mai bine să le ștergem cu un prosop și să le învelim pentru 20 – 30 minute.

Uleiuri esențiale pentru întărirea unghiilor: citricele, coniferele, tămâia, trandafir, ylang‐ylang.

Uleiurile esențiale pentru înmuierea pielii (la piele înăsprită): iasomie, brad argintiu, lavanda, trandafir, lemn de trandafir.

Uleiurile esențiale cu efect regenerator: tămâie, lavanda, lemn de trandafir, ienupăr, mușcată.

Uleiurile esențiale cu efect antifungic: arbore de ceai cu manuka și kanuka, patchouli, lavanda, citronella, cimbru.

 

Băițele pentru mâini se folosesc atât în scop cosmetic (manichiură și îngrijirea pielii mâinilor), cât și in scop terapeutic (în caz de infecții fungice a mâinilor și unghiilor).

Calculul aproximativ al concentrației uleiurilor esențiale: 1 – 3 picături de ulei esențial la o băiță, amestecat în prealabil cu emulgator (sare, miere, produse lactate, bicarbonat de sodiu), alcoolul este mai bine să‐l evitați, deoarece el va usca excesiv pielea.

După procedură uscați mâinile cu un prosop moale și aplicați o cremă nutritivă.

Uleiurile esențiale pentru întărirea unghiilor: citricele, coniferele, tămâie, trandafir, ylang‐ylang.

Uleiurile esențiale pentru înmuierea pielii: iasomie, lavanda, trandafir, tămâie, lemn de trandafir.

Uleiurile esențiale cu efect de întinerire (anti‐age): ylang‐ylang, tămâie, trandafir, iasomie, mușcată, neroli.

Uleiurile esențiale cu efect regenerator: tămâie, lavanda, ienupăr, mușcata, patchouli, lemn de trandafir.

Uleiurile esențiale cu efect antifungic: Arbore de ceai, patchouli, citronella, lavanda.

Împachetările aromate

Împachetarea este una dintre cele mai eficiente metode externe ale aromaterapiei. Cel mai des împachetarea este folosită pentru corecția corporală, în caz de celulită și vergeturi, dar și pentru lifting.

Amestecul pentru împachetare se pregătește ca un amestec obișnuit unde în calitate de bază sunt uleiuri vegetale. În calitate de bază poate servi și argila cosmetică, dar și mierea. Concentrația uleiului esențial în amestec nu trebuie să depășească 2 – 3 %. Acest fapt se datorează volumului mare de uleiuri care penetrează pielea, comparativ cu măștile și masajul aromat, deoarece compușii volatili nu se evaporă, dar se absorb 100% în piele.

Amestecul pentru împachetare se aplică pe piele (gambe, coapse, fese sau/și abdomen) într‐un strat destul de gros, peste care se aplică folia alimentară și vă înveliți. Durata împachetării variază de la 15 minute până la o oră, în funcție de scopul procedurii. Acest timp este mai bine să‐l petreceți în pat, relaxându‐vă.

Apoi folia se scoate, amestecul se spală cu apă caldă. Nu se recomandă să ieșiți imediat afară, după cel puțin o oră după procedură.

Pentru a îmbunătăți efectul se recomandă să faceți înainte de împachetare un peeling mecanic.

Amestecuri recomandate pentru împachetări

 

Împachetare anticelulitică ”Clasică” Ulei de jojoba 50 ml

10 picături ulei esențial de lămâie 5 picături ulei esențial cuișoare

10 picături ulei esențial ienupăr (fructe) 5 picături ulei esențial mușcată

 

Împachetare împotriva vergeturilor Ulei de jojoba 20 ml

Ulei de avocado 20 ml

Ulei din germeni de grâu 10 ml 10 picături ulei esențial tămâie

10 picături ulei esențial portocal sau lavanda 10 picături ulei esențial patchouli

 

Compresele cu uleiuri esențiale

Compresele cu uleiuri esențiale sunt o metodă foarte eficientă în aromaterapie, preluată din medicina alopată. Compresele au efect terapeutic sporit datorită

Compresele cu uleiuri esențiale sunt o metodă foarte eficientă în aromaterapie, preluată din medicina alopată. Compresele au efect terapeutic sporit datorită acțiunii temperaturii mari sau mici, iar uleiurile esențiale intensifică acest efect.

Există comprese uscate și umede, reci și fierbinți.

Compresele fierbinți se folosesc atunci când e necesar să înlăturăm un spasm:

 • vascular ‐ la dureri de cap;
 • muscular ‐ la entorse;
 • al bronhiilor ‐ în astm bronșic, bronșită și tuse uscată, neproductivă;
 • în colici intestinali;
 • în caz de laringită și dureri de gât;
 • canalelor biliare în colestază.

Dar și în caz de infiltrate după injecții intramusculare, artroze, contuzii (vânătăi) la a doua zi după traumă (în prima zi se face o compresă rece).

Pentru o compresă umedă fierbinte vom avea nevoie de:

 • o țesătură din bumbac/ in (un prosop) sau tifon, pliată în mai multe straturi;
 • vată;
 • tifon;
 • un vas cu apă fierbinte;
 • amestecul aromat (1 – 3 picături de ulei esențial la o linguriță de ulei de bază).

Amestecul aromat se adaugă în apa fierbinte, în acest amestec se înmoaie prosopul și se stoarce bine, apoi imediat se aplică pe zona cu probleme (țesătura nu trebuie să frigă). De asupra țesătura se acoperă cu o folie alimentară, apoi cu vată, care se fixează cu un tifon sau o eșarfă. Fiecare din straturi trebuie să fie mai mare ca cel precedent cu 1,5 – 2 cm.

Procedura durează atâta timp până când compresa nu se răcește până la temperatura corpului. Dacă este necesar se schimbă compresa. Durata procedurii durează 30 min – 2 ore, în funcție de scopul procedurii.

Contraindicații pentru compresele fierbinți: traume, contuzii în prima zi; hemoragii; procese inflamatorii acute; febră; afecțiuni sau leziuni ale pielii; tumori.

Mecanismul de acțiune al compreselor fierbinți:

Datorită dilatării locale ale vaselor, uleiurile esențiale penetrează activ și pătrund în circuitul sangvin și limfatic, manifestând astfel efectul terapeutic: îmbunătățirea circulației sangvine, analgezic, resorbție, antiedematos, slasmolitic (se scot spasmele vaselor sangvine, bronhiilor, mușchilor, ducturilor biliare).

Compresele reci se folosesc în:

 • procese inflamatorii acute;
 • febră;
 • sângerări; hemoragii
 • vânătăi,

Pentru compresă umedă rece avem nevoie de:

 • un prosop/ țesătură de bumbac sau in;
 • un vas cu apă rece;
 • amestec aromat (1‐3 picături de ulei esențial la o linguriță de ulei de bază).

Amestecul aromat se adaugă în apa rece, prosopul se înmoaie în acest amestec, se stoarce bine și se aplică pe proiecția zonei dureroase. Compresa se ține până când este rece, apoi se înmoaie din nou în apa rece. Durata procedurii este de 30 min – 2 ore, în funcție de problemele existente.

Contraindicații pentru compresele reci: tumori, afecțiuni și leziuni ale pielii.

Compresele reci au efect hemostatic, analgezic, antipiretic și antiinflamator.

Мecanismul de acțiune al compreselor uscate este același ca al celor umede. Ele diferă doar prin metoda procedurii – amestecul aromat (1‐3 picături de ulei esențial la 5 ml de bază) se aplică pe zona dureroasă, iar

peste se aplică o pungă cu gheță (compresă uscată rece) sau un termofor

 

În prezent au devenit mai populare compresele uscate din gel, ele sunt mai ușor de utilizat și mențin căldura. Pentru a răci această compresă ea este plasată în frigider, iar pentru a o încălzi, se pune în apă caldă.

 

Compresele de gel sunt utilizate și în scopuri cosmetice ‐ pentru a diminua tensiunea din mușchii faciali și pentru a spori eficacitatea diferitelor măști (comprese calde), pentru a reduce porii și tonifiere (comprese reci).

Angela Laur  ”15 METODE DE UTILIZARE A ULEIURILOR ESENȚIALE”

Uleiurile esențiale pentru comprese:

Comprese fierbinți:

Dureri de cap: lavanda, 33 plante.

Întinderea ligamentelor: lavanda, tămâie, mentă. Astmul bronșic: lavanda; tămâie.

Colică intestinală: lavanda; cuișoare; chimen, fenicul. Dureri de gât: lavanda; cimbru, 33 plante, tămâie; eucalipt. Colestaza: lavanda, mentă, rozmarin, lămâie, fenicul.

Infiltrate după injecții: lavanda, tămâie, mușcată.

Comprese reci:

Procese inflamatorii acute: lavanda, arbore de ceai, brad argintiu, tămâie. Febră: lămâie, mentă, citronella, eucalipt, 33 plante, busuioc, lavanda.

Hematom, hemoragii: lămâie, mușcată, busuioc.

Gargarizarea cavității bucale


Această metodă de aromaterapie este indispensabilă în prevenirea și tratamentul diferitelor laringite, faringite, stomatite, precum și a bolilor de gingii și dinți.

Agentul de clătire se prepară după cum urmează:

 • 3‐5 picături de ulei esențial sunt bine amestecate cu 1‐2 lingurițe de emulgator (miere, sare, bicarbonat de sodiu).
 • Amestecul rezultat se adaugă la 200 apă, amestecați.

Gargarizarea (clătirea) se face de 3‐7 ori pe zi. Amestecul este agitat înainte de utilizare. Nu înghițiți lichidul!

Uleiuri esențiale:

În inflamația cavității bucale (stomatită, latingită, faringită, gingivită):

Arbore de ceai cu manuka și kanuka, lavanda, tămâie.

Sângerarea gingiilor: lămâie, mușcată, portocal, elixir pentru cavitatea bucală Vivasan (conține 10 uleiuri esențiale).

Durere de dinți: cuișoare, arbore de ceai cu manuka și kanuka, menta.

 

Badijonarea cavității bucale

Această metodă este utilizată în principal în caz de faringită și amigdalită. Amestecul se prepară după cum urmează: în ulei de bază (măsline, germeni de grâu, semințe de struguri, etc.) se dizolvă un ulei esențial din calculul unei picături pentru 1 linguriță de ulei de bază, adică amestec de 1%.

Se pregătește un tampon de bumbac ‐ bumbacul este înfășurat perfect pe capătul unei spatule de lemn. Se înmoaie în amestecul preparat (ar trebui să fie la temperatura camerei sau ușor mai mare) și ușor (astfel încât să nu provoace un reflex de vomă) zona orofaringelului și a amigdalelor este unsă.

După procedură este important să nu mâncați timp de cel puțin o oră.

Uleiurile esențiale recomandate:

Arbore de ceai cu Manuka și kanuka, eucalipt, lavanda, mușcata, tămâie, 33 plante.

Picături nazale

Picăturile nazale ca metodă de aromaterapie sunt cele mai relevante în cazul afecțiunilor sistemului respirator superior.

Componentele vindecătoare ale uleiului esențial prin rețeaua vasculară a mucoasei penetrează în sânge și au un efect terapeutic general și local.

Amestecul pentru picături nazale se prepară după cum urmează:

 1. Uleiul gras este utilizat ca bază, de exemplu, ulei de semințe de struguri, ulei de jojoba, ulei de avocado, migdale
 2. Uleiurile esențiale sunt selectate în funcție de problema care persistă. De regulă, acestea sunt uleiuri antivirale și antibacteriene: arborele de ceai cu manuka și kanuka, lavanda, lămâie, tămâie, mușcată, lemn de trandafir, busuioc, eucalipt
 3. Concentrația uleiurilor esențiale pentru picături nu trebuie să fie mai mare de 0,5‐1% (vezi tabelul de concentrații pentru amestecurile aromatice), deoarece mucoasa nazală este foarte sensibilă și cu doze crescute poate apărea disconfort sau chiar arsuri ale

Angela Laur  ”15 METODE DE UTILIZARE A ULEIURILOR ESENȚIALE”

 1. Amestecul se recomandă de a fi păstrat în flacon cu o pipetă.
 2. Nu utilizați picăturile imediat după Amestecul trebuie să stea la maturare cel puțin 2 ore (pentru armonizarea amestecului).

Utilizarea picăturilor: Poziția culcat sau așezat cu capul aruncat/dat pe spate. După curățarea căilor nazale, în fiecare din ele, se picură câte 1‐2 picături.

Rămâneți în poziția inițială timp de 2‐3 minute. Procedura se repetă de 3‐5 ori pe zi.

Rețete de picături nazale

Rinită cronică catarală:

10 ml ulei din semințe de struguri

O picătură de arbore de ceai cu manuka și kanuka O picătură de eucalipt

 

Rinită alergică:

10 ml ulei de jojoba

2 picături de lavanda sau de Lemn de trandafir

 

Sinuzită:

15 ml ulei de jojoba O picătură de tămâie

O picătură de arbore de ceai cu manuka și kanuka O picătură de lavanda

O picătură de rozmarin

 

 

Tamponarea canalului auditiv extern

Tamponarea canalului auditiv extern se face cu o turundă – o bucățică de vată răsucită în formă de șnur. Această turundă se îmbibă cu un amestec de ulei de bază și ulei esențial și se introduce în canalul auditiv extern pentru 15‐20 (max.

40) de minute.

Tamponarea urechii se recomandă în caz de durere provocată de otită externă, medie sau internă. În acest caz sunt recomandate uleiurile esențiale de mușcată, arbore de ceai, lavandă.

Inhalări fierbinți

Inhalare – absorbția pe căile respiratorii în scop terapeutic a vaporilor de uleiuri esențiale, este una dintre cele mai eficiente metode de aromaterapie, în special pentru bolile sistemului respirator.

Există inhalare rece și caldă.

Inhalarea fierbinte este una dintre principalele metode de tratament a bolilor sistemului respirator superior, bronhiilor și plămânilor.

Cea mai simplă inhalare caldă se poate face fără dispozitive speciale.

Într‐un vas adânc (bol, oală) se toarnă apă fierbinte, se răcește la 80 ‐ 90 de grade, se picură 2‐3 picături de ulei esențial dorit (arbore de ceai, conifere, eucalipt, 33 plante) în această apă. Acoperiți‐vă cu un prosop mare, astfel încât aburul să nu iasă din limitele prosopului, închideți ochii și respirați calm și uniform – cu gura ‐ pentru bolile gâtului și sitemului respirator, cu nasul ‐ pentru bolile nazofaringelui. Durata inhalării ‐ 5‐7 minute, începe procedura cu cel mai scurt timp, crescând treptat, frecvența de inhalare de 2‐3 ori pe zi timp de 5‐7 zile.

După inhalare, se recomandă să nu măncați o oră, să nu ieșiți afară, să nu fumați. Este bine să vă relaxați și să stați la cald.

Există inhalatoare speciale pentru inhalarea cu aburi și non‐abur care efectuează aceeași funcție (nebulizator) și sunt foarte comode în utilizare.

Inhalarea rece este cea mai simplă metodă de inhalare.

Acestea pot fi efectuate prin simpla inhalare a uleiului esențial din sticlă. Este suficient să faceți 5‐10 respirații liniștite pentru apariția unui efect terapeutic, repetați dacă este necesar.

Dar putem face aceste inhalări reci și cu ajutorul diferitor accesorii pentru inhalări reci:

Piatra aromatică ‐ este un accesoriu pentru aromaterapie, utilizat pentru aromatizarea aerului camerelor, a hainelor și lenjeriei. Este suficient să aplicați una sau două picături de ulei esențial pe suprafața pietrelor aromatice pentru a

simți efectul. Le puteți purta în buzunar, poșetă, iar pentru a aromatiza lenjeria și îmbrăcămintea le puneți în dulap.

Piatra este capabilă să mențină aroma de la o zi la o lună, în funcție de tipul de ulei esențial. Piatra aromatică este realizată din argilă naturală albă, care are o structură poroasă.

Este ideală pentru birou, deoarece oferă aroma în cadrul/zona mesei și nu se răspândește în zone unde aromatizarea puternică a aerului este nedorită. Este cel mai puțin periculoasă pentru copii.

Odorizant pentru mașină ‐ odorizant‐auto sub formă de clips este de bronz și argint și este un MUST HAVE! Se pretează foarte bine pentru utilizarea uleiurilor esențiale în mașină. Se picură 3‐5 picături de ulei esențial pe elementul de pâslă și se introduce în dispozitivul‐clips. Dispozitivul se fixează apoi la grila de ventilație a mașinii și apoi se savurează aroma. Uleiurile esențiale sunt foarte potrivite și ne

«tratează» eficient în timpul călătoriei cu mașina.

Aromatizarea încăperilor – aromacandela/aromadifuzor

 

Aromacandela reprezintă un vas, de cele mai dese ori din ceramică, compus din două părți. Partea superioară – cupa – este destinată apei în care se adaugă uleiurile esențiale. Partea inferioară este destinată lumânării. Când se aprinde lumânarea, focul încălzește apa cu uleiurile esențiale. Această apă caldă asigură distribuția uniformă a uleiurilor în aer. Moleculele de uleiuri esențiale au capacitatea de a rămâne în aer pentru o perioadă de câteva ore.

Când cumpărați o aromacandelă este bine să o alegeți corect. Nu luați cea mai mică lampă. Între flacără și cupa cu apă (difuzorul) trebuie să fie o distanță de minimum 7 cm, dar mai bine chiar de 10‐12 cm. Se recomandă ca volumul cupei

să fie de minimum 50 ml. Într‐o cupă mai mică, apa se încălzește foarte repede și chiar poate fierbe, ceea ce modifică semnificativ compoziția fizico‐chimică a uleiului esențial, iar la evaporarea apei uleiul chiar poate să ardă. Astfel, nu veți obține efectele pe care le doriți.

Este utilă aromatizarea camerelor în acest fel în timpul epidemiilor de gripă, caz în care se utilizează uleiuri cu proprietăți antiseptice (arbore de ceai cu Manuka și kanuka, conifere, citrice etc.).

Dezavantajul aromacandelei ‐ uleiul esențial este încălzit, în timp ce unele componente utile nu sunt activate și se formează produse de descompunere. Din acest motiv, mult mai eficient și recomandat este aromadifuzorul cu ultrasunet ‐ Aromadifuzorul este o alternativă modernă a aromacandelei. El reprezintă un dispozitiv care dispersează uleiurile esențiale prin intermediul ultrasunetului. Pulverizarea în atmosferă cu ajutorul difuzorului de arome este una dintre cele mai utilizate și mai benefice metode de a profita la maximum de puterea vindecătoare a uleiurilor esențiale. Microparticulele volatile ale uleiurilor esențiale ies din aparat și sunt absorbite de plămâni, care redifuzează, la rândul lor, în corp, principiile active ale acestor uleiuri.

Citiți mai multe despre aromadifuzoare aici ‐ https://vivasan.ro/produs/aroma‐ difuzor/

La utilizarea aromacandelei sau a aromadifuzorului folosiți doar uleiuri esențiale de calitate! Sub nici o formă nu utilizați uleiuri esențiale cu solvenți chimici! Acestea pot provoca diverse reacții alergice, dureri de cap etc. Beneficiile maxime le conțin doar uleiurile esențiale pure.

După efectele lor, se disting uleiuri esențiale de diferite categorii:

Relaxante – ne ajută să ne relaxăm, să înlăturăm tensiunea: portocal, lavandă, neroli, lemn de trandafir.

Senzuale – creează o stare romantică: patchouli, lavandă, iasomie, trandafir, ylang‐ylang.

Înviorătoare, tonice – ne încarcă cu energie: eucalipt, lămâie, rozmarin, mentă.

Calmante – aduc sistemul nervos în armonie și ne eliberează de starea de nervozitate: ienupăr, mușcată, trandafir, tămâie.

Antiseptice – suprimă activitatea vitală a microbilor: cimbru, eucalipt, arbore de ceai, boabe de ienupăr.

Împotriva durerilor de cap – lămâie, mentă, neroli, lavandă, rozmarin.

Aromatizarea ceaiului cu uleiuri esențiale

Aceasta este o modalitate simplă, plăcută și utilă de a utiliza uleiurile esențiale. Aromatizând ceaiul cu uleiuri esențiale naturale, puteți să vă surprindeți oaspeții cu un gust original și o aromă de neuitat.

Acest lucru se face simplu:

 1. pe pereții unui borcan de sticlă se picură 4‐7 picături de ulei esențial selectat sau un amestec de uleiuri esențiale;
 2. înclinați borcanul în direcții diferite, permițând uleiului esențial să se prelingă de‐a lungul pereților;
 3. puneți în borcan 50 g de ceai selectat (nearomatizat, pot fi plante medicinale);
 4. închideți strâns borcanul cu un capac, agitați bine;
 5. puneți‐l într‐un loc cald, întunecat și uscat (de exemplu, într‐un dulap);
 6. În fiecare zi agităm

După o săptămână un nou ceai cu o aromă deosebită este gata! Depozitați‐l într‐ un recipient care se închide etanș, de exemplu, în cutii speciale pentru ceai.

Eu, la rândul meu, vă pot oferi mai multe rețete de succes, după părerea mea, pentru aromatizarea ceaiului.

 • 3 picături ulei esențial de cimbru și 50 g ceai verde
 • 7 picături de ulei esnțial portocal și 50 g ceai negru
 • 6 picături de fenicul și 50 g ceai negru sau din plante
 • 2 picături de ulei esențial de mentă, 4 picături de ulei esențial de lămâie și 50 g ceai verde sau din plante
 • 2 picături de ulei esențial de busuioc și 3 picături de ulei esențial de portocal și 50 d ceai negru sau

PS: Înainte de aromatizarea ceaiului, familiarizați‐vă cu contraindicațiile și efectele uleiurilor esențiale și, pe baza acestora, selectați uleiul esențial pentru ceaiul dumneavoastră.

Poftă bună și descoperiri aromate!

 

Îmbogățirea produselor cosmetice

Aromacosmetica este cea mai veche și, în același timp, cea mai populară direcție a cosmetologiei de azi. Ce ar putea fi mai bun decât rețetele vechi, testate în timp, cu remedii naturale 100%? Oricare dintre etapele de îngrijire a pielii: curățare, hidratare, nutriție și regenerare, îmbogățită cu uleiuri esențiale, vor fi și mai eficiente și mai plăcute!

Rămâne doar să adăugăm câteve picături din uleiul esențial selectat în crema noastră de față, de corp sau șamponul preferat și avem remediul pentru a ne menține sănătatea și tinerețea.

Iată doar câteva din rețete:

Uleiuri cu efect calmant pentru tenul normal: arbore de ceai, iasomie, lavanda, neroli, trandafir, ylang‐ylang.

Mască pentru ten normal – amestecați bine 2 linguri de argilă cu câte o linguriță de miere, ulei de jojoba sau migdale, apoi adăugați cate o picătură de ulei de trandafir și mușcată. Se aplică pe față (exclus zona ochilor). Masca stă până la uscarea completă. Apoi spălați cu apă caldă. Se recomandă de a fi făcută o data pe saptamana

Uleiuri esențiale recomandate pentru tenul mixt: arbore de ceai cu manuka și kanuka, iasomie, trandafir, ylang‐ylang.

Tenul matur necesită oxigenare și hidratare intensă. Masajul aromaterapeutic este recomandat pentru stimularea circulației sangvine, îmbunătățirea oxigenării straturilor profunde ale pielii. Se recomandă uleiurile ce stimulează creșterea și dezvoltarea celulelor stem.

Uleiuri vegetale care încetinesc îmbătrânirea – avocado, jojoba, germeni de grâu, caise și piersici, nuci.

Uleiuri esențiale care încetinesc îmbătrânirea – salvie tămâioasă, mușcată, tămâie, lavandă, neroli, trandafir, ylang‐ylang, lemn de trandafir.

Ulei aromat pentru tenul matur – 30 ml de ulei de bază cu ulei de mușcată – 4 picături, de trandafir – 3 picături, de tămâie – 3 picături. Masajul cu acest ulei curăță porii în profunzime și stimulează circulația sangvină.

Pentru păr normal:     lavandă, tămâie, lămâie, rozmarin, cimbru, lemn de trandafir.

Pentru păr uscat: ylang‐ylang, mușcată, lavandă, portocal, lemn de trandafir.

Pentru  păr  gras:  lavandă,  lămâie,  ienupăr,  salvie,  cimbru,  brad  argintiu, trandafir, ylang‐ylang, arbore de ceai cu manuka și kanuka.

Dacă vrei să înveți cum să aplici uleiurile esențiale în viața de zi cu zi, intră pe  www.vivasan.ro  și www.oiland.ro , devino membru Vivasan și lasă aromele să te ghideze în viața de zi cu zi!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *